IDŐSEK VILÁGNAPJA – 01.oktober

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét AZ IDŐSEK VILÁGNAPJÁvá.   Napjainkban kb. 600 millióhatvanév feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet, éppen ezért a gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek önkéntesmunkával, tapasztalataik átadásával.

Az intézkedés célja, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort. Az idősek világnapja az idős emberekről, az ő tiszteletükről szól. Tiszteletünk magában foglalja az elfogadásukat,támogatásukat, szeretetüket és annak kifejezését, hogy társadalmunknak Ők is hasznos tagjai, és mindannyiunknak nagy szükségünk van rájuk. Szükségünk van mindarra az                                                            élettapasztalatra, arra a higgadt bölcsességre, amivel csak Ők rendelkeznek, és a türelemre, elfogadásra, ahogy tanítanak, nevelnek bennünket.

-A mozgás minden korban fontos. Bár bizonyos kor után fájdalom és különböző egészségi problémák jelentkeznek amelyek nagy kihatással tudnak lenni az emberi testre, ezért érdemes mégis valamilyen mozgásformát választani, és megmozgatni a testet, hogy még évekig jól szolgáljon minket,segít a jobb életminőség elérésében. Idős korban különösen fontos a fizikaiaktivitás, mert a szív és érrendszeri betegségek miatt csökkenhet a fizikai állóképesség, az izomerő, a mozgások kórlátozottabbak.

 

Koordinációs és egyensúlyi zavarok lépnek fel. Széles alapú, csoszogó, bizonytalan lehet a járás, ami félelemmel társul. Aki viszont fél az eleséstől, az a lába elé néz, lehajtott fejjel jár, így a testtartás romlik.

-Kialakulhat az osteoporosis, nő az elesések, törések, különösen a combnyaktörés veszélye.

-Mindezek mellet még sok más betegség is kialakulhat (autóimun betegségek, izületi kopások, lágyszövet sérülések, látási és hallási problémák,…) ami azt jelenti, hogy mindent figyelembe kell venni amikor végezzük a torna gyakorlatokat.

-A csontszövet minőségének alakulását a gravitáció és a mozgás is befolyásolja.

-A csontritkulás megelőzésében fontos szerepe van az úgynevezett axiális típusú mozgásoknak, melyeket a gravitációval szemben végzünk. Ilyen lehet a séta, a kocogás, a futás.

-Mozgás hatására a csontsűrűség csökkentése lassítható megfelelö gyakorlatokkal, javítható az egyensúly és a koordináció, így csökken az elesések veszélye. Az aktív torna mellett javasolt a gyaloglás.

Nagy baj az öregedés, de ez az egyetlen esély a hosszú életre…~

                                                                                                              Készítette:Tadić Tanja 4.2

 

 

Legfrissebb