Véradók Világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a Véradók Világnapja. Ezen a napon köszönetet mondunk a rendszeres véradóknak, felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára és minden embert arra bátorítunk, hogy rendszeresen adjon vért. A nap, melyen az egész világ köszönti a véradókat, Karl Landsteiner, az ABO vércsoport rendszer felfedezőjének születésnapja.

A vér és vérkészítmények transzfúziója minden évben több millió életet ment meg. Nem csupán életmentő műtétek, de komplex orvosi és sebészeti beavatkozások során is elengedhetetlen. Életmentő szerepet tölthet be ezen felül az anyák és a gyermekek gondozásában, valamint az ember okozta és természeti katasztrófákra adott válságkezelés során.

A vérellátás elegendő mennyiségben biztosítja a betegeknek a biztonságos vér és vérkészítményekhez való hozzáférést, így a hatékony egészségügyi rendszer kulcsfontosságú eleme. A megfelelő ellátást csak önkéntes véradók rendszeres véradásával lehet biztosítani,ami sok országban valóságos kihívás.

A WHO célja, hogy minden országban önkéntes és térítésmentes legyen a véradás 2020-ra. Ma mindössze 62 ország nemzeti vérellátása alapul a 100%-os önkéntes és térítésmentes véradáson, 40 országban pedig még mindig a családi véradóktól és a fizetett donoroktól függ a vérkészítményre szoruló betegek ellátása.

Készítette: Uhor Nikolett 4.2

 

Legfrissebb