Zapisnik sa 2. sednice učeničkog parlamenta

ZAPISNIK SA 2. SEDNICE UČENIČKOG PARLAMENTA

              SREDNJE MEDICINSKE ŠKOLE

 

3.11.2016. od 12:45 do 13:30

 

DNEVNI RED:

 1. Trgovina ljudima – film
 2. Izveštaj sa školskih akcija (traficing, nasilje)
 3. Izveštaj sa radionice za asertivnu komunikaciju (Marko i Aleksandra)
 4. Izveštaj o poseti dece iz obdaništa (1.01 i 2.5)
 5. Izveštaj o danu škole u Tehničkoj školi 'Ivan Sarić'
 6. Izveštaj o sednici tima za bezbednost (Dragana Laslo)
 7. Uspeh učenika na kraju 1. kvartala
 8. Literarni konkurs
 9. Konkurs 'FOTOGRAFIJA'

 

 1. Kopredsednica UP Tamara Radošević je pustila kratak film o trgovini ljudima. Priča o dve devojčice koje su vrbovane i prodate na belo roblje u inostranstvo. Bitno je podići svest ljudi o tome. Potom je devojka iz 1. raz pričala o predavanju koje je ona držala na mađarskom jeziku koje je bilo održano u našoj školi na ovu temu. Na tom predavanju je prisustvovalo po dva učenika iz svakog razreda. Iznesen je predlog da se ti snimci puste na televizoru u atriumu da bismo ih svi videli.
 2. Drugi razredi su pravili video za radionicu 'Budi drugačiji' koju su vodile dve učenice iz 4. razreda
 3. Marko i Aleksandra su  pričali o radionici za asertivnu komunikaciju na kojoj je prisustvovao. Po njegovom mišljenju bilo je vrlo edukativno i korisno, naučili su kako da asertivno komuniciraju, bez agrsije.
 4. Ugostili smo mališane iz obdaništa, počastili ih, pokazali im školu. Naučili ih kako se pravilno peru ruke i pokazali im kardiopulmonalnu reanimaciju, kao i uključili ih u razne igrice. Nadamo se da ćemo imati mogućnost da ovo ponovimo i sledeće godine sa novim mališanima.
 5. Danu škole Tehničke škole 'Ivan Sarić' prisustvovali su Nikola, Tamara i Teodora. Puni su lepih utisaka i lepo su ugošćeni. Bilo je vrlo sadržajno i vidi se da su učenici i profesori dali sve od sebe. S obzirom da škola nosi ime po Ivanu Sariću i cela ceremonija je išla od prizemlja ka gornjim spratovima kako se navodno uspinjao i Ivan Sarić. Škola je napravila poseban kutak za učenike i oni su prisustvovali tom svečanom otvaranju. Mi, takođe, planiramo neki sličan projekat. Da i mi imamo kutak za naše đake.
 6. Dragana Laslo je prenela izveštaj sa Tima za bezbednost. Takođe, pominjali su i ograđivanje školskog dvorišta i pravljenje sportskih terena unutar njega. Pre 5 godina uspeli smo da izdejstvujemo semafor na Beogradskom putu pa se nadamo da ćemo i ovo uspeti. Predložili su i da imamo školskog policajca. Ulaz u školu je zaključan, ali nam nisu podelili kartice za ulazak.
 7. Ove godine imamo 625 učenika. Broj opravdanih po učeniku iznosi 14,5. Odeljenja 1.8, 2.8, 3.8 su u samom vrhu po izostancima. Broj opomena po učeniku je 0,2 a tu iskače 1.6 kao i ostali prvi razredi sa najviše opomena.
 8. Literaturni konkurs povodom 10.12. DANA LJUDSKIH PRAVA. Teme su: 'Zašto se o tome ćuti?' i 'Sanjao/la sam da bi život trebalo da bude radost'. Dele se novčane nagrade za prva tri mesta.
 9. Ideja za 'konkurs fotografija' je u tome da se učenici naše škole slikaju tj. naprave  selfie sa statuom Hipokrata u našem hodniku i te selfije šaljemo na konkurs. Rok je do 10.12. do Dana ljudskih prava. 1. mesto će dobiti nagradu.
 10. RAZNO: Koopredsednice UP (Tamara i Katarina Rajić) imaju  ideju da se zbliže učenici iz odeljenja koji slušaju nastavu na srpskom  i na  mađarskom jeziku. Da se prihvatamo i poštujemo. 'voli svoje, poštuj tuđe'. Ideja je da se npr. napravi kviz da se srpski i mađarski razredi međusobno bolje upoznaju. Predloženo je i da se takmičimo u imitaciji profesora.

 

Zapisničar: Milana Tili 3/2