Muzička aktivnost u vrtiću „Mali talenti“ Subotica

Ženski vokalni sastav Medicinske škole Subotica i Luka Salatić

 

„Muzikom u dečiji život unosimo veselje, radost, opuštenost i oduševljenje“~Mira Voglar

U vrtiću „Mali talenti”, u petak 8. novembra održana je muzička aktivnost iz predmeta Metodika muzičkog vaspitanja dece ranog uzrasta. Učestvovalo je dvanaest devojaka iz školskog hora a u ovoj aktivnosti se devojkama pridružio i talentovani Luka Salatić koji je iz 2.03. odeljenja, a ujedno je koordinator za lutkarski program psiho-socijalne podrške deci migrantima, edukator u oblasti prevencije trgovine ljudima i volonter u Crvenom krstu. Izvrsnim kratkim skečom koji je izveo sa svojom pomoćnicom lutkom Dadom koja je po zanimanju medicinska sestra, animirao je mališane koji su bili uzrasta od dve do četiri godine.

Dada je veselo pozdravila decu i postavila nekoliko pitanja vezanih za higijenu i zimsko odevanje, dok su deca pažljivo pratila i sa oduševljenjem odgovarala na postavljena pitanja, kao i na Dadin poziv da đuskaju sa nama i tapšu jer ćemo im otpevati pesmu o jednoj lisici koja nije bila pažljiva pa se razbolela. Otpevana pesma Razbole se lisica se mališanima jako dopala, pa su želeli da je još jednom zajedno izvedemo svi. Mališani, za čiji uzrast nije karakteristično da prilaze nepoznatim licima, bili su očarani učenicama naše škole, koje su im osim lepe melodije poklonile svoje široke i iskrene osmehe. Tako su sami prilazili učenicama i sa oduševljenjem ih slušali i plesali sa njima. Nakon otpevane pesme je sledila još jedna aktivnost prilagođena njihovom uzrastu, u kojoj su mališani uz pomoć svog „velikog para“ naučili da se gegaju uz pesmu Gega, gega, gegica, gegaju se dečica. Ova koreografija je po želji mališana takođe ponovljena još jednom.

Umesto uobičajenog rastanka i završene aktivnosti, mališani su u znak zahvalnosti izveli nama svoju koreografijicu koju su spremili sa grupom vaspitačica. Kako je to bivalo i ranije, opet se nismo uspešno oprostili nakon izvođenja koreografije, nego smo sada morali i mi sa njima da učestvujemo u plesu.

Učenici su pripremili program sa profesoricom muzičke umetnosti Eminom Tikvicki, a srdačan poziv da školski hor nastupi u vrtiću je dobijen od vaspitačice Gordane Cvik, koja je takođe bivši đak Srednje medicinske škole.

Učenici medicinske škole su još jednom pokazali izuzetno visok stepen razvijenosti kulture u našoj školi, gde su kroz pesmu i ples najmlađem uzrastu uspešno dočarali delić njihove buduće struke. U današnjem modernom svetu gde ljudske glasove najčešće zamenjuju elektronski uređaji, naši đaci su mališanima pružili istinski ambijent za uživanje i igranje uz čistu i sasvim jednostavnu vokalnu muziku. Učenice koje su se ponovo istakle i uložile ogroman trud da predstave našu školu su:

Jelena Bašaragin - 2.5, Mirela Timar - 2.5, Nina Šarčević - 2.5, Dunja Vojnić Hajduk - 1.05, Emilija Husar - 1.05, Milica Ničić - 1.05, Jovana Francišković - 1.01, Rafaila Stokin - 1.01, Tijana Lulić - 2.01, Nevena Jozić - 2.03, Milica Dakić - 2.03, Ivana Kopunović - 3.01.

Nastavnica muzičke umetnosti

Emina Tikvicki