10. maj, Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost je jedan od kriterijuma za ocenu zdravlja. Ovo potvrđuje i činjenica da je nedostatak fizičke aktivnosti prepoznat kao četvrti vodeći faktor rizika koji globalno dovodi do 3,2 miliona smrtnih slučajeva godišnje.

Naime, fizička neaktivnost predstavlja važan faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, kakve su kardiovaskularna oboljenja, dijabetes  i maligne bolesti. S druge strane, nedostatak fizičke aktivnosti u dečjem uzrastu ima negativan uticaj na telesni razvoj i može uzrokovati nastanak širokog spektra koštano-zglobnih deformiteta.

Globalna inicijativa za obeležavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti pokrenuta je 2002. godine, od strane Svetske zdravstvene organizacije. Od tada, širom planete, svakog 10. maja, ovaj dan se obeležava pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“. Ovaj datum ima za cilj da ukaže na važnost redovnog upražnjavanja umerene fizičke aktivnosti bez obzira na sadržaj, mesto ili vreme, uz uvažavanje zdravstvenog stanja svakog pojedinca, ali i svih uzrasnih, polnih, verskih, rasnih, socijalnih i etničkih različitosti.

10 važnih činjenica o fizičkoj aktivnosti koje bi trebalo da znate:

    Fizička aktivnost smanjuje rizik od obolevanja.

    Redovna fizička aktivnost održava telo zdravijim.

    Fizička aktivnost i sport NISU ISTO!

    Umerena do intenzivna fizička aktivnost takođe donose zdravstvene benefite.

    Za decu i mlade uzrasta od 5 do 17 godina preporučuje je 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti svakog dana.

    Za odrasle, starosti od 18 do 64 godina, preporučuje se 150 minuta umereno jake fizičke aktivnosti nedeljno.

    Osobe starije od 65 godina MOGU i TREBA redovno da vežbaju, uz prilagođavanje vrste i intenziteta aktivnosti stepenu pokretljivosti i zdravstvenom stanju.

Ove preporuke primenjive su na sve kategorije društva, bez obzira na pol, materijalni status, na versku, rasnu ili etničku pripadnost.

    I MALO fizičke aktivnosti bolje je od NIMALO!

    Podržavajuće okruženje i zajednica veliki su podsticaj stanovništvu da bude fizički aktivno.

                                                                                           Mihailo Skendžić, 3.2 fizioterapeutski tehničari