3.decembar, Međunarodni dan posvećen osobama sa posebnim potrebama

Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa posebnim potrebama i invaliditetom 3. decembra, ima za cilj da promoviše razumevanje invaliditeta, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. Cilj je da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u svim sferama u života.

Odeljenje 4.2, fizioterapeutski tehničari Srednje medicinske škole, je povodom Međunarodnog dana osoba sa posebnim potrebama i invaliditetom, posetilo školu “Žarko Zrenjanin”.

Proveli smo jedno pre podne u njihovoj školi i porazgovarali sa stručnim kadrom škole: logopedom, somatopedom i defektologom. U razgovoru sa Anikom, defektologom u školi, pitali smo je da li su decau školi, kao i osobe van škole a sa posebnim potrebama i invaliditetom dovoljno zaštićeni i da li im je pruženo sve, prvenstveno u ovojškoli, ali i na nivou Republike Srbije.

“Smatram da škola “Žarko Zrenjanin” obezbeđuje ovoj deci sve što im je potrebno, uređena je po potrebama dece sa posebnim potrebama, imamo rampu, toalet predviđen za njih, stručni kadar koji uključuje logopede, somatopede, reedukatore, defektologe, učitelje koji su asistenti defektolozima, svakodnevno se bavimo njima iuz naporan rad vide se pomaci”, rekla je Aniko.

Upitali smo je i zašto je izabrala ovo zanimanje i da li bi nam preporučila da se i mi odlučimo za tu profesiju. Rekla je da je kao mlada učiteljica imala prilike da se susretne s decom sa posebnim potrebama i da senjoj to mnogo svidelo i pronašlla je sebe u tom poslu, te je završila defektologiju. “Ovo se mora raditi s mnogo ljubavi, teško je, mnogo tolerancije, strpljenja i truda je potrebno. Međutim, ko je spreman na to, ovo zanimanje je prelepo i humano, a deca su zahvalna”, dodala je Aniko.

Dragana, logoped i Danka, somatoped u školi "Žarko Zrenjanin" složile su se sa svojom koleginicom Aniko po pitanju prava ove dece i truda koji je usmeren na njih putem stručnog rada u školi. "Svi dajemo svoj maksimum da se ova deca ne osećaju drugačije, da ih nasmejemo, ali i da im pomognemo da napreduju', rekla je Danka.

Dragana je nama, maturantima Medicinskeškole, preporučila da upišemo logopediju. U radu sa decom pokazala nam je koliko je taj posao lep, inspirativan, pruža širok dijapazon znanja i ima mnogo mogućnosti za zaposlenje.

Odeljenju 4.2 ova poseta je mnogo značila, videli smo kako se radi sa osobama sa posebnim potrebama i invaliditetom, uvideli smo da ima mnogo ljudi koji se bave njima, a neko od nas možda i izabere neku od profesija koje smo ovom prilikom i upoznali. Naše buduće zanimanje je vrlo srodno, mada se mi bavimo invaliditetom ali sa nekog drugog aspekta, te je bilo vrlo korisno videti i druga zanimanja, upoznati decu kojoj zaposleni pored stručnog znanja pružaju i bezuslovnu ljubav. Hvala im na tome. Vrlo zanimljiva i nadasve poučna poseta. Hvala im na gostoprimstvu.

Milana Tili 4.2