NASTAVA VAN KLUPE II

Poseta banji Aquapolis u Segedinu

Učenici 1.2 i 3.2  odeljenja-fizioterapeutski tehničari su, 14. juna 2018.g. u okviru stručne posete, obišli banju Aquapolis u Segedinu.  Cilj posete je bio podizanje nivoa kvaliteta nastave, stoga smo nastavne jedinice realizovali u nastavnoj bazi-banji, jer je učenje putem uviđanja i praktičnih aktivnosti vrlo poželjno i korisno jer učenici lakše ovladavanju znanjima.   

http://www.napfenyfurdoaquapolis.com/en/home/

Vodeni grad Napfényfürdő Aquapolis sadrži kompleks bazena na 4400 m2.

Banja pruža medicinske usluge, obezbeđuje uslove za odmor i rekreaciju. Aktivan odmor, kroz sport i rekreaciju pružaju tobogani, đakuzi i vodeni slapovi.

Strukturna i prostorna organizacija banje, podrazumeva  različite organizacione jedinice.

Tiha relaksaciona zona - tihi wellness, sa bazenima za uživanje, đakuzijem, masažom, finskom  saunom, infracrvenom saunom, rimskim kabinama sa parom, slanom sobom, kabinama sa aromama i spoljnom saunom-brvnarom, pruža mogućnost pravog odmora i relaksacije.

U medicinskom delu se pružaju lekarske usluge za osobe koje su došle na reumatološke, fizioterapeutske i rehabilitacijske preglede. U okviru objekta postoji i dnevna bolnica sa 14 ležaja. Na dva nivoa, u medicinskom krilu, postoje sale za pojedinačno vežbanje, za fizioterapiju, tretman sa podvodnim vodenim mlazom, kupka sa ugljen-dioksidom, kade sa lekovitom vodom, prostori za tretman sa lekovitim blatom, grupno podvodno vežbanje, kupalište sa tegovima, prostori za masažu i sale za vežbanje.

Lekovita voda sa natrijum-hidrogenkarbonatom koja izvire sa 1551 metara dubine, toplote 70° C je idealna za lečenje hroničnih oboljenja kostiju i zglobova u inaktivnom stadijumu, hroničnih upala lokomotornog aparata.

Tokom  višečasovne posete, učenici su imali priliku da vide i isprobaju hidro, hidromehano, termo procedure, da vide i osete diferentnu zonu vode boraveći u hipertermomineralnoj vodi, termalnoj vodi, kroz interatkivan i rekreativan pristup.

Tokom boravka u banji primenili smo kinetički, vizuelni,  interpesonalni i intrapersonalni stil učenja.

Kroz praksu se najbolje uči!

Ova svrsishodna poseta bi trebala da u okviru karijernog savetovanja otvori vidike našim đacima i da paralelno uz sticanje znanja u školi,   stiču zanje i u ovakvim nastavnim bazama, kako bi im bolje predočili struku fizioterapeuta i prikazali različita polja rada u okviru FT struke.

U centru Segedina smo se slikali kraj Albert Sent Đerđija, fiziologa, dobitnika Nobelove nagrade za otkriće C vitamina.

 

                                                                                                                        Gordana BP