Pokrenimo srce

Pokrenimo srce

U centru Subotice,  11. oktobra 2017., održana je akcija „Pokrenimo srce“ u organizaciji Službe hitne medicinske pomoći, četvrtu godinu za redom, sa ciljem da poduči ljude kako da pomognu osobi kod koje je došlo do prestanka rada srca i disanja.

Posetioci su mogli da prisustvuju i edukaciji o upotrebi AED-a (automatskog eksternog defibrilatora) kao i da čuju iskustva medicinskih radnika Službe hitne medicinske pomoći.

 Nešto više o ovome rekao nam je medicinski tehničar Jurica Žagar:

  • Ova akcija je pokrenuta kako bi što više ljudi koji se ne bave medicinom znalo kako da pomogne osobi u ovakvoj situaciji jer je svaki trenutak važan. Sama edukacija na ovu temu u našem gradu je na veoma niskom nivou. Mi pokušavamo da animiramo što više prolaznika da nam priđu da bismo im objasnili kako bi oni na kraju mogli i pokušati reanimaciju na za to dizajniranoj lutki. Takođe skrećemo pažnju da to nije teško i da je postupak tako osmišljen da bez obzira na uzrast, pol i telesnu građu svaka osoba ga može odraditi. U tim prvim minutama bitno je da se što pre pomogne do dolaska hitne pomoći jer ponekad  mesto nesreće može biti na znatnoj udaljenosti od Hitne.

Učenici drugog i trećeg razreda Srednje medicinske škole svojim prisustvom dali su podršku  ovoj akciji a istovremeno su imali priliku da se još jednom oprobaju u pružanju KPR.