SVETSKI DAN BORBE PROTIV PUŠENJA

Svake godine 31. maja, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri obeležavaju Svetski dan bez duvana, ističu zdravstvene i druge rizike koji se povezuju sa upotrebom duvana i zalažu se za delotvorne politike kojima se smanjuje upotreba duvana.

Duvan je u Evropu i Aziju stigao u 16. veku i postao popularan uprkos brojnim studijama o njegovoj štetnosti. Naučnici u Nemačkoj su već u kasnim 1920-im otkrili vezu između raka pluća i pušenja duvana. Sada već oko 6 miliona ljudi svake godine umire zbog korišćenja duvana, a predviđa se da će ova brojka da naraste na više od 8 miliona do 2030. godine ako se aktivnosti ne intenziviraju. Duvan je pretnja za svaku osobu, bez obzira na pol, starost, rasu, kulturni ili obrazovni nivo. On dovodi do patnje, bolesti i smrti, osiromašuje porodice i nacionalne ekonomije.

Pri gajenju duvana koristi se velika količina pesticida i veštačkih đubriva, koja mogu biti toksična i koja zagađuju snabdevanje vodom. Svake godine, uzgajivači na 4,3 miliona hektara zemljišta gaje duvan, što dovodi da globalnog krčenja šume za 2% do 4%. Pored toga, proizvodnja duvana dovodi do nastanka preko 2 miliona tona čvrstog otpada. Jedna cigareta sadrži preko 4800 hemikalija od kojih je za 69 sigurno dokazano da izazivaju rak

 


ŠTETNOST CIGARETA NA ZDRAVLJE:
Kada se upali cigareta, nikotin izaziva rast hormona endorfina u organizmu. Endorfin je poznat i kao hormon sreće, pomaže zarastanje rana i popravlja raspoloženje. Iako ova supstanca izaziva zadovoljstvo, ona ipak ima mnogo više štetnih dejstava nego pozitivnih.
Bolesti čija je direktna veza sa pušenjem do sad bila poznata i dokazana jesu: rak jednjaka, želuca, debelog creva, jetre, pankreasa, grla, bešike, bubrega, grlića materice, usta i usne duplje, akutna mijeloidna leukemija, ali i dijabetes, bolesti srca, šlog, ateroskleroza, aneurizme i druge bolesti arterija, hronične bolesti pluća, upale pluća, grip i tuberkuloza. U proseku, pušači umiru 13 do 14 godina ranije od nepušača.

- NIKOTIN - smatra se narkotikom koji najbrže od svih izaziva simptome zavisnosti. Prilikom udisanja dima cigarete, nikotin se apsorbuje u krvi i vrlo brzo počinje da deluje. Odmah dolazi do ubrzanog rada srca i rasta krvnog pritiska.

- AMONIJAK - nalazi se i u sredstvima za čišćenje sanitarnih čvorova.

- ACETON - nalazi se u sredstvima za skidanje laka.

- KADMIJUM - vrlo otrovan metal koji se nalazi i u baterijama.

- VINIL HLORID - koristi se i za izradu PVC-a.

- NAFTALIN - koristi se u kuglicama protiv moljaca.


ZAŠTO OSTAVITI CIGARETE:
Upotreba duvana ima ogromnu cenu za nacionalnu ekonomiju zbog porasta troškova za zdravstvenu zaštitu i smanjenja produktivnosti rada. On pojačava nejednakost u zdravlju i pogoršava siromaštvo. Kontrola duvana može da prekine krug siromaštva, doprinese nestanku gladi, unapredi održivu poljoprivredu i ekonomski rast i bori se protiv klimatskih promena. Povećanje poreza na duvanske proizvode može se takođe iskoristiti da se finansira univerzalna zdravstvena zaštita i drugi državni programi koji podstiču razvoj


Prošlogodišnja istraživanja Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da u populaciji starosti 15 i više godina puši 37,9 odsto muškaraca, odnosno 31,6 odsto žena. To znači da smo u samom vrhu Evrope prema broju pušača i da uprkos raznim merama države da utiče na smanjenje broja zavisnih od duvana ne uspevamo da se izborimo s ovim porokom. Najmanje pušača ima u Švedskoj – svega 11 procenata – a slede Finska (19 odsto) i Malta (20 odsto). 

Autor: Tamara Radošević 4.2