Svetski dan multiple skleroze

Cilj obeležavanja Svetskog dana multiple skleroze je podizanje svesti javnosti o samoj bolesti, kao i poteškoćama i izazovima u dijagnostici i lečenju.

Bolest se najčešće prvi put javlja kod osoba između 20. i 40. godine starosti, iako može početi i ranije. Osnovni simptom bolesti je demijelinizacija.

Šta je multipla skleroza?

Multipla skleroza (MS), (lat. Sclerosis multiplex) je neurodegenerativno oboljenje i autoimuna bolest koja prvenstveno „napada“ belu masu centralnog nervnog sistema. Kompleksna patogeneza multiple skleroze obuhvata inflamaciju i potencijalne fokalne lezije koje su u vezi sa heterogenim, često destruktivnim patološkim promenama diseminovane u beloj masi centralnog nervnog sistema.

U lečenju, sem neurologa, neophodan je fizijatar, fizioterapeut, psiholog, neuropsiholog, socijalni radnik i pre svega podrška porodice i celog društva.

 

U Srbiji je trenutno registrovano više od 5.000 obolelih i kako bolest obolele pogađa u najaktivnijem periodu života veoma je bitno da zbog utvrđene dijagnoze nastave sa normalnim životom. 

Međunarodna federacija multiple skleroze (Multiple Sclerosis International Federation) od 2010. godine, svake poslednje srede u maju, organizuje Svetski dan multiple skleroze na globalnom nivou u saradnji s nacionalnim društvima obolelih od multiple skleroze u preko 170 zemalja u svetu, među kojima je i Srbija.

Banjsko lečenje

U Srbiji jedna od najboljih banja za lečenje multiple skleroze jeste Atomska banja Gornja Trepča. Pokazuju izvrsne rezultate u lečenju obolelih od ove bolesti.

Ciljevi lečenja multiple skleroze ?

Najbitniji cilj u terapiji multiple skleroze jeste osposobljavanje obolelih od ove bolesti za rad. Da se vrate na svoj posao ili da se osposobe za novi posao.

Iz ugla obolelog, jedan od prioriteta je zaposlenost jer, osim novčanog aspekta, zaposlenost znači očuvanje društvenih veza, potvrdu vrednosti pojedinca i znak prihvatanja obolelog kao podjednako vrednog i važnog člana zajednice.

„Dijagnoza multipla skleroza ne znači da treba da odustanete od posla i zaboravite svoje ambicije u životu. Razlika između osobe obolele od multiple skleroze u Srbiji i Evropskoj uniji je u tome što osoba koja živi sa bolešću u Srbiji govori sebi da nije ista kao ostali, dok osoba koja živi u EU govori da je različita. Tu različitost moram naučiti da uvažavmo i da poštujemo njena prava.“

Autor: Milana Tili, 4.2