Višestruki problemi osoba koje žive sa cerebralnom paralizom

10.10.2019 u 15:31h

Izvor: Subotica.com

Fizičke barijere, poput poteškoća u kretanju i govoru, arhitektonske barijere, te nepristupačne usluge socijalne zaštite, samo su neki od problema sa kojima se osobe koje žive sa posledicama cerebralne paralize suočavaju u svakodnevnom životu, rečeno je na obeležavanju centralne manifestacije Nedelje solidarnosti, čiji je ovogodišnji domaćin Subotica.

Cerebralna paraliza je neurološko oboljenje koje najčešće nastaje prilikom teškog porođaja i neadekvatnog medicinskog zbrinjavanja majke i deteta, čije su posledice vrlo teške i za ceo život. Prema podacima Društva CDP Subotice, u našem gradu živi oko 80 osoba sa posledicama cerebralne paralize, od toga 50 mališana, pri čemu tom broju treba dodati i njihove porodice, koje takođe osećaju i trpe ove posledice.

- Nažalost, cerebralna paraliza je neizlečiva i ljudi koji sa njom žive nisu bolesni, već su u tom stanju u kojem se nalaze, a društvo je ono od kojeg očekujemo da nam pomogne u svim segmentima života kako bismo se uključili u zajednicu. Za osobe sa posledicama cerebralne i dečje paralize je jako bitno školovanje i zapošljavanje, imamo potrebu za kulturom i svim onim stvarima kao i svaki drugi čovek, a sve naše potrebe kreću se u domenu ljudskih prava i želimo da se one tako i tretiraju. Nikada, i ni u kom slučaju, naše potrebe nisu posebne i specijalne, to su potrebe svakog čoveka - istakla je Eva Blaško Mihalik, predsednica Društva CDP Subotice, dodajući da su u svakodnevnom funkcionisanju ovih osoba najvažniji servisi podrške. - Za decu su jako bitni lični pratioci, a za starije osobe personalni asistenti. Želimo da se i dalje, što više i intenzivnije radi na rešavanju ovih problema, jer su to stvari koje ovim ljudima omogućavaju školovanje, a potom i dostojanstveni život.

Prema rečima Ilije Đukanovića, člana Gradskog veća zaduženog za oblast socijalne i zdravstvene zaštite, za finansiranje i sufinansiranje projekata udruženja i organizacija u oblasti društvenog i humanitarnog rada u ovoj godini je izdvojeno 8 miliona dinara, od čega je trećina sredstava pripala udruženjima osoba sa invaliditetom, a Društvu CDP Subotice 210 hiljada dinara za redovne aktivnosti i opremanje prostora. Ipak, predsednica Društva objašnjava da to nije dovoljno.

- Saradnja sa lokalnom samoupravom je dobra i konstantna, ali nama treba mnogo više nego što smo nekada imali. Taj nivo mora da se unapređuje u svim segmentima društvenog života, zapošljavanja, odlaska u obdaništa i škole. Svuda nam je potrebna pomoć i ona nigde nije dovoljna - rekla je Blaško Mihalik.

https://www.subotica.com/vesti/visestruki-problemi-osoba-koje-zive-sa-cerebralnom-paralizom-id36208.html

Centralnoj manifestaciji povodom obeležavanja “Nedelje solidarnosti” sa osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom Srbije, prisustvovali su i učenici Srednje medicinske škole, budući fizioterapeutski tehničari: Anja Ostojić, Kristina Kemenj, Tara Novaković i Luka Malenčić.

Učenici su tokom manifestacije pružali praktičnu individualnu podršku prisutnima kojima je to bilo neophodno.

Upravo kroz ovakve aktivnosti učenika, vaspitno-obrazovna uloga škole dolazi do punog izražaja jer učenici putem aktivnosti u društvenoj zajednici uče, u pravom smislu, šta znači biti human.